zonderkunstenaarsgeenkunst

Just another WordPress.com weblog

13 ANP: verslag Platform ZKGK in Tweede Kamer, 20 maart 2008

leave a comment »

ANP

Kunstenaars klagen nood in Tweede Kamer (2)
Donderdag, 20 maart 2008 / 16:00

N i e u w bericht

DEN HAAG (ANP) – Het CDA heeft de beeldend kunstenaars donderdag opgeroepen met één spreekbuis te komen die hun problemen voortaan duidelijk aan het parlement kan overbrengen. Dat gebeurde donderdag bij monde van Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven.

Er is tot nog toe te weinig rechtstreeks contact geweest. De handreiking werd gretig opgepakt door de kunstenaars die naar het Binnenhof waren gekomen om de gezamenlijke nood te klagen: De financiële ondersteuning door de overheid van beeldend kunstenaars wordt er almaar beroerder op. Er wordt teveel van de markt verwacht. Geld verdienen is voor kunstenaars nu vaak al vers twee, het blijven draaien als artiest is op zichzelf vaak al moeilijk genoeg. Op de subsidie die er wel is, kunnen individuele kunstenaars vaak zelf geen aanspraak maken, dat gaat nogal eens naar grotere evenementen.

,,Kunst is een algemeen goed, zoals de waterleiding. Dat zijn zaken die je niet moet overlaten aan de vrije markt.” Dat zei de bekende beeldend kunstenaar Henk Visch in de Kamer. ,,Kunst is geen luxe, kunst is geen economie”, betoogde hij. ,,De Belgen noemen het een noodzaak, de Russen noemen het eeuwig, de Brazilianen liefde. Wat zeggen de Nederlanders? Dat is een vraag die ik u stel”, aldus Visch tegen de Tweede Kamerleden.

Zijn momenteel goed florerende collega Rob Voerman kan zich nu zelf bedruipen. Hij verkocht zelfs recent drie werken aan het beroemde modernekunstmuseum MOMA in New York. ,,Ik kan nu zonder subsidie, maar daar heb ik tien jaar over gedaan. Die werken voor het MOMA kon ik maken dankzij een subsidie die nu is afgeschaft. Ik zeg niet dat kunstenaars gepamperd moeten worden. Je moet kunstenaars de kans geven zich te ontwikkelen en iets op te bouwen. Ik vind dat de politiek daarvoor zijn nek moet uitsteken”, aldus Voerman.

Zeger Reyers won vorig jaar de Haagse Ouburgprijs. In een installatie van zijn hand voor het Gemeentemuseum in Den Haag ging 60.000 euro om, vertelde hij, maar als honorarium kon hij geen bedrag schrijven. Dat zat er gewoon niet in.

Petra Boshart, die werken maakt uit steen, laakte net als de anderen het streven de kunst maar door de markt te laten bepalen: ,,Overleven op de markt is niet mogelijk als je integer wilt werken.” Zij heeft het idee dat iedereen profiteert van kunst, behalve de kunstenaars zelf.

(c) ANP Medianet 2008 alle rechten voorbehouden

Written by zonderkunstenaarsgeenkunst

maart 21, 2008 bij 1:12 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: