zonderkunstenaarsgeenkunst

Just another WordPress.com weblog

15 Rob Voerman: tekst Tweede Kamer 20 maart 2008

with 2 comments

 AAN DE VASTE KAMERCOMMISSIE CULTUUR

20 maart 2008

 

Mijn naam is Rob Voerman.

Ik ben in 1996 afgestudeerd in Kampen, richting Beeldhouwen/Sculptuur.

Naast beelden, maak ik grafisch werk (linoleumdrukken, zeefdrukken, etsen of combinaties daarvan) , grote architectonische installaties te gebruiken zijn en opdrachten in de openbare ruimte.

De laatste jaren heb ik geexposeerd in verschillende musea , galerien of kunstruimtes in steden als Los Angeles, New York, Berlijn, etcetera.

Het werk dat jullie hier zien ( een zeefdruk gecombineerd met linoleumdruk) is anderhalf jaar geleden samen met twee andere werken aangekocht door het MoMA , Museum of Modern Art in NY. Deze foto is daar ook genomen.

Ik heb dit werk indertijd mede kunnen maken met behulp van een provinciale subsidie.

Enkele jaren geleden is deze subsidie afgeschaft. Veel kunstenaars konden op die manier vaak een serie werken realiseren.

De provinciale cultuurbedragen zijn grotendeels vervangen door degeldstroom naar  gemeenten, die nu het geld mogen verdelen van het rijk.

In de praktijk komt het er op neer, dat er geen geld meer direct naar kunstenaars gaat en ook indirect niet aan hen te goede komt.

In Arnhem bijvoorbeeld gaat vrijwel al het geld naar grote prestigieuze projecten als modekwartier, Sonsbeektentoonstelling, museum, etcetera. Allemaal heel goed, maar de dynamiek verdwijnt totaal uit de stad, omdat kleinere initiatieven, de kunstenaars zelf, etcetera volstekt worden gemarginaliseerd.

Voor cultuur-wethouders en politici is zo`n beleid immers gunstiger omdat er op korte termijn met dit soort prestigeprojecten goed valt te scoren. Nogmaals helemaal niets mis met die projecten, maar de verhouding is totaal zoek.

In Arnhem zijn we daarom ook een protestactie gestart hiertegen, die heel breed wordt gedragen.

Dus.. kort samengevat deze subsidie-maatregel is komen te vervallen.

Twee jaar geleden ging mijn werk echt goed lopen en sindsdien kan ik er goed van leven zonden subsidie.

Maar let wel ik heb er 10 jaar over gedaan om te komen waar ik nu ben. Dit is echt geen uitzondering, meestal kost het zo`n lange periode.

Wat ik nu om me heen zie gebeuren is, dat die mogelijkheid om zoiets op te bouwen langzaam wordt afgebroken.

Minder basisbeurzen bij het fonds BKVB en meer steun voor de kunstenaars die al erg succesvol zijn. Buitenlands kunstbeleid van Fonds BKVB en Mondriaanstichting is prima en sta daar helemaal achter, maar je moet kunstenaars ook de kans geven om een carriere te kunnen opbouwen Als het even wat minder gaat qua inkomsten belandt men gelijk diep in de schulden, zonder iets van een mogelijkheid om terug te vallen op bijvoorbeeld een basisbeurs. Ik zie dit veel om me heen gebeuren en denk dat dit snel zal gaan verergeren.

De WWIK  de 4 jarige regeling, waar kunstenaars eenmalig op terug kunnen vallen,is de laatste paar jaar verworden tot een haast onmogelijke ratrace.

Ook de mogelijkheden voor opdrachten wordt steeds beperkter, wat ook een aanmerkelijke verarming betekend.

Ik kan momenteel bestaan van mijn werk, maar ik maak me ernstig zorgen om de kunstenaars die moeten beginnen, of om wat voor reden al of niet tijdelijk minder in staat te zijn inkomsten te verwerven.

Ik zeg niet dat alle kunstenaars gepamperd moeten worden. Ondanks de subsidies die ik heb gehad heb ik altijd mijn inkomen aanmerkelijk moeten aanvullen en is de stimulans om zelfvoorzienend te zijn bepaald niet verdwenen.

En let wel, het gaat ook nog maar om een relatief geringe groep kunstenaars die uberhaubt in aanmerling komt voor bijvoorbeeld basisstipendia.

Het gaat me hier om, dat de kunstenaars zeer geleidelijk, meer en meer gemarginaliseerd worden. En dit zal ook gevolgen hebben voor de internationale positie van de Nederlandse Kunstenaars. Ik betwijfel namelijk in mijn geval of ik zonder de steun, af en toe de laatste 12 jaar, zover had kunnen komen.

Wij kunnen geen voetbalwedstrijden plat leggen zoals de politie, maar wel hier oproepen voor wat meer committent jegens de kunstenaars vanuit de politiek!

Written by zonderkunstenaarsgeenkunst

maart 22, 2008 bij 9:21 pm

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Geld dit nog als deelname aan de actie?
  Ik ondersteun bovenstaande intitiatieven, mede namens Lucien Groen.
  Wij zijn allebei beeldend kunstenaar, werkzaam in Arnhem.

  Francis Konings

  Francis Konings

  april 5, 2008 at 2:02 pm

 2. Rob, dank je wel, het is heel goed dat een succesrijk kunstenaar een heel realistische situatie schetst, waarin het inderdaad gemiddeld 10 jaar duurt voordat je er van kunt leven. Nederland vaart wel bij kunstenaars als jij, die het land op positieve wijze vertegenwoordigen. Een land dat zich doorgaans internationaal profileert met mensen als jij, met haar rijke kunsthistorie en kwaliteit van de hedendaagse kunsten. En daar zeer wel bij vaart, maar haar kunstenaars, acteurs, dansers, designers, modemakers en vele andere vertegenwoordigers van ons mooiste goed, nauwelijks een eerbare plaats gunt en al helemaal niet naar behoren beloont of betaald.

  Er zijn voldoende cijfers die je verhaal onderbouwen. De wwik is overiges een uitermate geschikt instrument gebleken, ruim 90 procent stroomt goed uit na 4 jaar, met een zelfstandige beroepspraktijk, en met de kans er in 10 jaar een succesvolle carriere mee te hebben.

  Dank voor deze brief, ik hoop dat veel kunstenaars hierin volgen

  Diane

  oktober 27, 2010 at 8:18 pm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: