zonderkunstenaarsgeenkunst

Just another WordPress.com weblog

09 Hans van Leeuwen: brief aan Platform Zonder Kunstenaars Geen Kunst

leave a comment »

2007-12-19 

Beste kunstenaar,Bedankt voor de de e-mail “Zonder kunstenaars geen kunst”. volkomen mee eens. In het debat heb ik het een waarheid als een koe genoemd. Het “Meer voor minder” beleid beknot de subsidiemogelijkheden voor kunstenaars, leidt tot beperking van de beroepsuitoefening, remt de ontwikkeling, heeft negatieve gevolgen voor de inkomenspositie van kunstenaars en doet afbreuk aan een divers en pluriform kunstaanbod. De overtreffende trap van “Meer voor minder” is: “Alles voor niets”.

Plasterk wil dat het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst een deel van de individuele subsidies in gaat zetten voor de versterking van de relatie tussen kunstenaar en afnemers, startstipendia meer gaat richten op internationale oriëntatie van kunstenaars en er geen overlap meer is tussen de WIKK en subsidies van het Fonds. Ook de Mondriaan Stichting moet zich meer gaan richten op de relatie tussen aanbod en afname en krijgt een half miljoen extra op enkele grote internationale tentoonstellingen per jaar mogelijk te maken die een groot publiek kunnen bereiken. Bij al deze plannen wordt het als vanzelfsprekend gezien dat er kunst is. Echter, zonder kunstenaars geen kunst!

Platsterk vindt dat de kunstsector beter georganiseerd kan worden. “Collectieve belangen worden nauwelijks behartigd en een gezamenlijke aanpak van knelpunten ontbreek”, aldus de minister. Volgend jaar maart komen het Fonds BKVB en de Mondriaan Stichting met hun plannen. Hou het platform levend en bemoei je met het debat. Art is always five steps ahead on politics.

Met vriendelijke groet,

Hans van Leeuwen, SP Tweede Kamerlid, woordvoerder cultuur.

Written by zonderkunstenaarsgeenkunst

februari 6, 2008 bij 3:00 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: