zonderkunstenaarsgeenkunst

Just another WordPress.com weblog

Hang- en stageld en nieuw fonds De Mecenas

with one comment

Verslag vergadering Vaste Kamercommissie OCenW met minister Plasterk, 27 maart 2008.

door Anne Berk.

Het Platform ZonderKunstenaarsGeenKunst slaat alarm vanwege het opdrogen van de verschillende geldbronnen en de vermindering van het aantal beurzen bij het Fonds BKVB. Op 20 maart vertelden acht kunstenaars de politici over de toegevoegde waarde van hun werk en hun financiële problemen. En dat was niet tegen dovemansoren gericht. Op 28 maart besloot de politiek dat er weer een spreekbuis voor kunstenaars moet komen. De mogelijkheden van hang- en stageld en een nieuw op te richten Fonds De Mecenas worden onderzocht. Er komt een onderzoek naar de situatie van kunstenaars en de minister geeft antwoord op de brief van het Platform. Eerder was mede door het Platform de Kunstkoopregeling gered     

‘We moeten af van het woord subsidie’, zei Hans van Leeuwen van SP. ‘Overheidssteun aan kunst is een investering, die ‘morele rente’ oplevert. Er is een gefingeerde tegenstelling tussen kunstenaarsbeleid en kunstbeleid. De macht van de maker moet worden hersteld. Het aantal startstipendia- en basisbeurzen wordt gehalveerd en die zijn cruciaal om kunst te kunnen maken. Wat zijn de gevolgen voor de beroepsontwikkeling op lange termijn?’ Op verzoek van SP zal Plasterk de situatie van het beroepsveld laten onderzoeken.

De discussie over overheidssteun ontspon zich langs de politieke scheidslijnen. Van de VVD, die kunstenaars wil afkoppelen van het ‘overheidsinfuus’ en de markt zijn werk wil laten doen. De VVD was blij dat de Kunstkoopregeling (waar het Platform ZKGK zich sterk voor heeft gemaakt) ‘uit de klauwen van de overheid was gered’. Groen Links wil daarentegen meer overheidssteun. ‘Er gaat niet minder naar cultuur, maar wel minder naar de kunstenaar. En die moet brood op de plank hebben’. Groen Links herinnerde de PvdA aan zijn voornemen gezamenlijk te pleiten voor het ophogen van het kunstbudget tot 1 % van de Rijksbegroting, maar minister Plasterk ging hier niet op in. En CDA vroeg of het klopt dat er van de 70,6 miljoen voor beeldende kunst maar 10 miljoen direct wordt uitgekeerd aan kunstenaars in de vorm van beurzen. De minister meent van niet (volgens het Platform is dit wel zo).

Advertenties

Written by zonderkunstenaarsgeenkunst

maart 29, 2008 bij 2:16 pm

Geplaatst in Uncategorized

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Uit ervaring opgedaan met de kunstuitleen Amsterdam blijkt de kunstkoopregeling voor de kunstenaar geen voordeel op te leveren. De kunstenaar moet krediet verlenen aan de koper, die binnen 3 jaar het geinvesteerde materiaal,werk etc mag afbetalen? Absurd!
    Als kunstenaar in de WAO (reuma) verkoop ik niet voldoende, naar mening van de belastinginspecteur, dus mag ik geen beroepskosten aftrekken. Wordt het kunstenaarschap in Nederland gemeten aan de omvang van je omzet?
    De “kunstenaar als ondernemer” heeft ons de strop omgedaan !!! De Federatie heeft er aan mee gewerkt…schande..!

    Dahlia van den Burg-Ziv

    maart 30, 2008 at 11:29 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: