zonderkunstenaarsgeenkunst

Just another WordPress.com weblog

Reactie Platform ZKGK op brief minister Plasterk

leave a comment »

Persbericht 20 juni

Richtlijn over hang- en stageld voor kunstenaars toegezegd door minister Plasterk

‘Ik vind dat kunstenaars betaald moeten worden voor het werk dat zij leveren. En het verbaast mij eigenlijk dat dit niet altijd het geval is, want kunstenaars zijn het hart van de sector,’ schrijft minister Plasterk in antwoord op het pamflet van het Platform ZonderKunstenaarsGeenKunst.

‘Financiering van tentoonstellingen moet beginnen bij de kunstenaar. Het tentoonstellingshonorarium mag geen sluitpost van de begroting zijn.’ In overleg met de sector zal het ministerie werken aan een richtlijn voor de beloning van kunstenaars, waarbij gekeken wordt naar voorbeelden uit het buitenland.

Dat is goed nieuws voor kunstenaars. Instellingen daarentegen zullen rekening moeten houden met een stijging van tentoonstellingskosten, waarvoor de overheid geen extra geld reserveert.

Het Platform ZonderKunstenaarsGeenKunst (ZKGK) is blij met dit nieuws, maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Het beleid is gericht op het financieren van kunstinstellingen. Niet op kunstenaars.

Volgens het Platform, dat in december werd opgericht, is de optelsom van maatregelen desastreus voor kunstenaars. Verschillende geldstromen drogen op: de daling van het aantal beurzen bij het Fonds BKVB (van ­600 beurzen in het vorige beleidsplan naar 270 beurzen nu), de daling van de WWIK (van 40 miljoen in 2003 naar 25 miljoen in 2007) en ook bij de nieuwe Basisinfrastrctuur is er geen geld geoormerkt voor kunstenaars.

Kunstenaars organiseerden een emailbombardement. Ze haalden 2000 handtekeningen op uit de hele kunstwereld en trokken op naar Den Haag. Op 20 maart deden 8 bekende kunstenaars, waaronder Henk Visch, Rob Voerman, Maria Verstappen en Zeger Reijers, Jerome Symons, Joost Conijn, Petra Boshart en Peggy Bannenberg hun verhaal aan de politici, ten overstaan van een volle tribune. De stem van kunstenaars wordt niet meer gehoord, de vertegenwoordiging van kunstenaars is niet meer geregeld. Kunstenaars kunnen niet overleven op de markt. De vermindering van het aantal beurzen van het Fonds moet worden teruggedraaid. Er moet weer meer financiële ondersteuning van de overheid komen en daarnaast ook door privé-kapitaal. Richt een Fonds De Mecenas voor kunstenaars op, zo luidde de boodschap.

De Tweede Kamerleden waren onder de indruk van de verhalen. Mariko Peters van Groen Links bepleitte de invoering van hang- en stageld en het SP-lid Hans van Leeuwen vroeg de minister te reageren op het pamflet van het Platform ZKGK. In zijn brief van 16 juni reageert de minister. Hij pakt het idee van hang- en stageld op. Hij gaat aandacht besteden aan de gebrekkige vertegenwoordiging van kunstenaars, maar laat het initiatief van het Fonds de Mecenas liggen. Een gemiste kans, vindt het Platform, die ervoor ijvert dit opnieuw ter tafel te brengen bij het Algemeen Overleg over Cultuurprofijt op 26 juni a.s.

Voor meer informatie:

Platform ZonderKunstenaarsGeenKunst aberk@xs4all.nl 075-6846840 

Advertenties

Written by zonderkunstenaarsgeenkunst

juni 20, 2008 bij 4:52 pm

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: