zonderkunstenaarsgeenkunst

Just another WordPress.com weblog

Vereniging Musea wil geen richtlijn voor honoraria

with one comment

Door onze kunstredactie
ROTTERDAM, 24 JUNI. De Nederlandse Museumvereniging is niet van plan om een richtlijn in te voeren voor honoraria aan beeldend kunstenaars. Volgens directeur Siebe Weide zullen tentoonstellingen vele malen duurder worden als zo’n regeling er zou komen. Vorige week schreef minister Plasterk (PvdA, Cultuur) in een brief aan het Platform Zonder Kunstenaars Geen Kunst dat een richtlijn voor zogenaamde hang- en stagelden wenselijk zou zijn. Maar volgens Plasterk is het aan de sector om zo’n norm in te voeren. „In geen van de ons omringende landen blijkt sprake te zijn van een door de overheid bekrachtigde of anderszins verplichtende normering”, aldus Plasterk. Wel is de minister bereid „om een faciliterende rol te spelen” en samen met betrokken partijen te kijken hoe „algemene richtlijnen voor een rechtvaardige beloning van kunstenaars kunnen worden ontwikkeld”. Volgens de Museumvereniging is het voor zo’n regeling te vroeg. Weide: „Een expositie is gratis promotie. Het museum draagt alle kosten. Het is de vraag of het museum de kunstenaar vervolgens ook nog een honorarium moet geven. Ik ben zover nog niet. Want wie gaat dat dan betalen?”

Advertenties

Written by zonderkunstenaarsgeenkunst

juni 25, 2008 bij 1:33 pm

Geplaatst in Uncategorized

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. „Een expositie is gratis promotie. Het museum draagt alle kosten. Het is de vraag of het museum de kunstenaar vervolgens ook nog een honorarium moet geven. Ik ben zover nog niet. Want wie gaat dat dan betalen?”

    Huhuh, zeer veelzeggend. Ik dacht niet dat alle tentoonstellingen gratis waren voor musea, als men leengelden moet betalen voor een overzichtstentoonstelling van dode kunstenaars, wordt daar ook niet over gemekkerd. Directeur zijn van een museum is naast hard werken ook gratis promotie voor de carrière van de directeur, maar hij wil wel gewoon betaald worden. De enige oplossing lijkt massaal te gaan weigeren in musea je werk voor niks te exposeren, maar ook die leemte lijkt snel gevuld door collega’s uit het buitenland te vragen. China schijnt een florerende en vast betaalbare meute kunstenaars te hebben. Of ga anders een shoppen in Afrika, lekker exotisch…

    Toch maar verder onderhandelen en je verhaal voor het voetlicht brengen a la Zeger Reyers werkt toch misschien beter voor de inlandse beroepsgroep. Go, Anne, go!

    mrs. deane

    juni 25, 2008 at 4:51 pm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: