zonderkunstenaarsgeenkunst

Just another WordPress.com weblog

Kom zelf op voor je belangen!

leave a comment »

Beste Kunstenaars,

In de politieke arena wordt al eeuwen een zeer verwarrende machtsstrijd gevoerd over wat kunst is, over wat topkunst is en wat topkunst niet is (middelmatig kunst, volkskunst, etc). Maar ongeacht wie bepaalt wat topkunst is, er is iets dat alle kunstenaars verenigt. Alle kunstenaars hoe “slecht” of “goed” ze ook zijn, hebben ze allemaal behoefte aan bestaanszekerheid, welzijn en de juiste omstandigheden om kunst te mogen produceren.

Helaas de positie van de individuele beeldende kunstenaars is bedroevend slecht.(*)

Het rijksbudget voor de Beeldende Kunsten 2005-2009 was 70,6 miljoen waarvan maar 10 miljoen direct werd uitgekeerd aan kunstenaars in de vorm van beurzen.

Van de 12.000 erkende beeldend kunstenaars kregen maar 571 topkunstenaars subsidies.

Vanaf 2009 er zullen zelfs minder topkunstenaars een beurs ontvangen.

Het gemiddelde inkomen van een kunstenaar is 900 euro bruto per maand.

Het weinige geld, ooit bestemd voor kunstenaars, wordt overgeheveld naar de tussen personen zoals instituten, aannemers, directeuren, secretaressen, bestuurders en in vastgoed (dure huur en koop) . Maar liefst niet naar individuele kunstenaars.

WWIK

In 2007 maakten 2.200 kunstenaars gebruik van de WWIK en iedere jaar neemt die aantal af.

De Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK) voor beeldend kunstenaars bekostigd Sinds 1993 uit de pot van de ministerie van Sociale Zaken (€40 miljoen in 2003, €25 miljoen in 2007) is een afsterf constructie. Bedoeld om kunstenaars te dwingen om afstand te doen van de bijstandsuitkering. Wie geen ondernemer wordt, wordt letterlijk gedwongen om te werken met behoud van uitkering voor een re-integratie bureau en wordt niet meer als kunstenaar gezien. Gemeentebestuurders hebben profijt van dit beleid omdat het geld van de weggevallen uitkeringsgerechtigden dat vrij komt, mogen ze gebruiken naar eigen inzicht voor andere doelen zoals de metro Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

Werkruimtes

Ook de infrastructuur voor beeldende kunstenaars is bedroevend slecht. Bedrijf en werkruimtes zijn ontoereikend voor kunstenaars. De introductie van de “vrije” markt op de sociale huisvesting heeft een funest effect op de burger in het algemeen en de kunstenaar in het bijzonder. Duizenden kunstenaars hebben in de laatste jaren hun studio kwijt geraakt vanwege de sloop, renovatie en verkoop plannen van project ontwikkelaars zoals woning corporaties en Gemeente. Vervolgens vanwege de hoge huurprijzen kunnen zij niet meer aan een andere werkruimte komen.

Alleen in Amsterdam zijn maar liefst 1.2 miljoen Km² leegstaande bedrijfsruimte, in geheel Nederland ligt de cijfer een stukje hoger met ruim 4 miljoen Km².

Politici weigeren iets daar aan te doen. Wat politici wel graag doen is het doorvoeren van een twee sporen beleid. Aan de ene kant creëren ze – mondjes maat – tijdelijke broedplaatsen voor zeer hoge huurprijzen waar kunstenaars misbruikt worden om buurten te “upgraden”. Upgraden houdt in dat goedkope werkruimtes in “probleem wijken” worden aan kunstenaars tijdelijk verhuurd tot op het moment dat de verkoop en huurprijzen van de desbetreffende buurten zo hoog ontwikkelt zijn dat de kunstenaars niet meer nodig zijn. Dan komen de werkruimtes in de “vrije”markt terecht voor woekerprijzen.

Aan de andere kant worden kunstenaars misbruikt als anti-kraak wacht, op die manier helpen ze -onbedoeld- speculatie en leegstand in staand te houden.

Etc, etc, etc.
Vertegenwoordigers

Zijn we tevreden met onze vertegenwoordigers? Kunnen wij erop vertrouwen dat onze traditionele “vertegenwoordigers” ons belangen zullen naar behoren blijven behartigen?

Als onze vertegenwoordigers ons belangen al tot behoren behartigen dan hoe is het dat wij -de individuele beeldende kunstenaars- daar niets van merken?

Wat kunnen wij hier aan doen?

Het antwoord is heel simpel. Zelf doen!!

Er is niemand die beter voor de belangen van de beeldende kunstenaars kan opkomen dan de kunstenaars zelf. Daarom nodig ik jullie uit om krachten te bundelen, om elkaar te steunen, om samen te gaan werken op basis van solidariteit en participatieve democratie -echte democratie. We moeten de traditionele hiërarchische structuren niet na-apen, wij zien de resultaten, het werkt niet in ons voordeel, niet alleen niet in de kunsten sector maar ook niet in andere sectoren -vakbonden, politieke partijen, verenigingen, etc-

Wij zullen werkgroepen moeten creëren waar iedereen iets van zijn tijd bijdraagt om de collectieve kennis en ons capaciteit te vergroten. We moeten voorkomen dat wij onze verantwoordelijkheid aan een specialist of vertegenwoordiger overdragen, zo was het in het verleden en dat heeft er voor gezorgd dat wij van onze organisaties en van ons eigen werkelijkheid zijn vervreemd geraakt, waardoor bestuurders en specialisten ook geïsoleerd raakten maar tegelijkertijd veel macht naar zich toe trokken. Een slechte ontwikkeling met zeer -voor ons- nadelige consequenties, zoals regentesk gedraag.

Denk niet dat met het betalen van lidmaatschapsgeld je je eigen individuele verantwoordelijkheid af kan kopen. Die beroemde afwachtende houding van “wat ga je voor mij doen?” is achterhaald. De juiste houding is “wat gaan wij voor elkaar doen?”, “wat kan ik voor het collectief doen” anders reden wij het niet.

Voor een goed functionerende organisatie Geld is niet zo belangrijk zoals men normaliter denkt, maar betrokkenheid is onmisbaar. Stel je voor, als iedere kunstenaar een paar uur per maand van zijn tijd bijdraagt, dan zijn wij al behoorlijk vooruitgegaan.

(*) Veel informatie over de cijfers en de financiële positie van de kunstenaars is in ons weblog te vinden, in de rechtse kolom ( pagina’s: 01 cijfers )

Kom zelf op voor je belangen!

Met vriendelijke groet,

zkgk@live.nl

Abraham Vega

Advertenties

Written by zonderkunstenaarsgeenkunst

september 15, 2008 bij 7:08 am

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: