zonderkunstenaarsgeenkunst

Just another WordPress.com weblog

12 FNV-Kiem: Zoektocht naar Topkunst

with one comment

Zoektocht naar topkunst

De overheid wil haar beleid veranderen en alleen nog subsidie verstrekken aan topkunstenaars. Maar wat is topkunst eigenlijk en wie bepaalt dat? Tijdens de drukbezochte themabijeenkomst Wat is topkunst?, op 5 februari in het Theater Instituut te Amsterdam, georganiseerd door FNV KIEM,  probeerden ruim 100 beeldend kunstenaars een antwoord te vinden op deze vraag.

De zogenoemde meer voor minder regeling verschuift steeds meer geld naar de instellingen en weg van de kunstenaars. In Nederland zijn er ongeveer 15.000 (beroeps)kunstenaars. Allen streven zij naar kwaliteit in hun werk en dit kan niet zonder vallen en opstaan worden bereikt. “Wie kunst wil maken moet risico’s durven nemen, want kunst bedenk je niet vooraf, dat is iets wat gaandeweg in het proces ontstaat, net zoals de kwaliteit,” sprak beeldend kunstenaar Nora Hooijer tijdens de bijeenkomst. En om dat proces te doorlopen moet een kunstenaar de tijd hebben om in een stuk te investeren en het geld voor materiaal en een werkplaats. Dat geld is een probleem voor kunstenaars in Nederland. Slecht een zeer beperkt percentage beroepskunstenaars kan rondkomen van de kunst alleen, de overgrote meerderheid heeft er een baan naast, een uitkering of komt simpelweg niet rond. Hoe dan nog tot kwaliteit te komen, laat staan tot topkunst.

Het fonds BKVB zou uitkomst moeten bieden. Kunstenaars kunnen een beroep doen op dit fonds, en een zeer klein gezelschap krijgt daadwerkelijk subsidie via het fonds. Zeker geen vetpot, maar wel een steun in de rug. Deze kleine groep gelukkigen dreigt met het nieuwe kunstbeleid van de overheid een verder uitstervend ras te worden. De overheid wil meer geld voor minder kunstenaars beschikbaar stellen. Dat betekent dat alleen de zogenoemde ‘topkunstenaars’ nog subsidie ontvangen uit het fonds. Dit maakt experimenteren voor nog meer kunstenaar een financieel risico dat bijna niet te nemen is. “En wanneer dit risico niet meer wordt genomen kun je er vanuit gaan dat kwalitatief hoogstaande kunst, zeg maar topkunst, verdwijnt uit Nederland,” aldus Hooijer.

Topkunst stap te ver voor het Fonds

De term topkunstenaars schiet zelfs de voorzitter van het fonds BKVB, Lex ter Braak, in het verkeerde keelgat. “Wij gaan als fonds niet mee in de meer voor minder gedachte van de overheid. Het gaat ons om het werk en dat wordt in veel verschillende vormen van kwaliteit aangeboden. Het gaat ons daarbij niet hoe professioneel de kunstenaar is, maar hoe bijzonder het werk is. Een commissie van kunstkenners bepaalt of iemand wel of niet in aanmerking komt voor een beurs. En succes in het verleden is daarbij geen garantie voor de toekomst.” Ter Braak is het misschien niet eens met de houding van de overheid, concrete stappen om hiertegen in te gaan zijn er ook niet. De uitkomst is daarmee dat er weer minder geld is voor de kunstenaars in Nederland.

Zonder kunstenaars geen kunst

Blijft het hier dan bij? Als het aan Anne Berk (kunstrecensent) ligt niet. Zij kon het debat over het kunstbeleid dat in december in de kamer werd gehouden maar moeilijk aanhoren. “Om de cultuur in Nederland te waarborgen wil men kantklossen gaan subsidiëren, het woord kunstenaar is tijdens het hele debat niet gevallen,” zegt Berk. Berk vindt dat het tijd wordt dat de kunstenaars eens iets van zich laten horen. Daarom is zij samen met verschillende kunstenaars het platform Zonder kunstenaars geen kunst begonnen. FNV KIEM ondersteunt dit initiatief. Met een actie wil het platform meer geld / betere werkomstandigheden voor meer individuele kunstenaars realiseren.

Written by zonderkunstenaarsgeenkunst

februari 24, 2008 bij 6:50 pm

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Anne Berk/Pasterk constateren dat de kunstenaars gebrekkig georganiseerd zijn. Anne weet met het platform vele kunstenaars te mobiliseren maar kan dit niet als puur vrijwilligerswerk volhouden. Waarom neemt het FNV dit initiatief niet over en gebruikt dit momentum niet om kunstenaars opnieuw te organiseren.

    Met vriendelijke groet,

    Ingrid

    Ingrid van Laere

    juli 8, 2008 at 3:36 pm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: