zonderkunstenaarsgeenkunst

Just another WordPress.com weblog

25 ANP: Onderzoek naar toelatingsbeleid kunstacademies, 27 maart 2008

with 2 comments

 Onderzoek naar toelatingsbeleid kunstacademies

Gepubliceerd: 27 maart 2008 13:13

ANP

Den Haag, 27 maart. Cultuurminister Ronald Plasterk gaat op verzoek van de Tweede Kamer onderzoeken of de Nederlandse kunstacademies een strenger toelatingsbeleid zouden kunnen en moeten gaan voeren.

Hij heeft de Kamer een brief over de mogelijkheden voor zo’n onderzoek toegezegd tijdens een debat over de financiële positie van beeldend kunstenaars. Er komen jaarlijks ongeveer 1200 mensen van de kunstacademies.

Plasterk vindt dat mensen die voor een kunstopleiding kiezen zich moeten realiseren dat ze niet altijd met de kunst hun brood kunnen verdienen.

De bewindsman vindt dat de overheid zich telkens weer moet realiseren waarom zij kunst subsidieert. In deze kwestie is het scheppen van een goed kunstklimaat volgens hem van een andere orde dan het inkomen van de kunstenaars.

,,Het zijn vrije keuzes. Je moet alleen niet van de overheid verwachten dat die levenslang garant staat.” Er zijn kunstenaars die er een halve baan bij nemen, overwoog de cultuurminister. Kunstenaars hoeven van hem ook geen rekening te houden met de markt. ,,Het is hùn keuze. Ze kunnen ook denken: Ik schilder nog zo’n een gebakken eitje of een koe, dat vinden mensen leuk.” Daarnaast kunnen ze dan kunst scheppen die ze zelf echt de moeite waard vinden.

Plasterk gaat op verzoek van de Kamer ook de ‘hang- en stagelden’ voor exposerende kunstenaars in het buitenland na. In Groot-Brittannië zijn er tarieven voor artiesten die tentoonstellen, in Nederland niet. Eigenlijk vindt Plasterk dat de Nederlanders zelf goed moeten onderhandelen met de musea en het ook als een aanbeveling kunnen beschouwen als ze naast Mondriaan mogen hangen, maar hij zegde de Kamer toch ook hierover een brief toe.

Tenslotte zal de minister kijken of er een ,,representatief aanspreekpunt” kan komen in de wereld van de beeldende kunstenaars. Daarmee kan onder meer de politiek dan rechtstreeks overleggen.

Written by zonderkunstenaarsgeenkunst

maart 28, 2008 bij 11:17 am

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sorry hoor, maar dit is een minister onwaardig. Deze minister wil de amateurkunst stimuleren en de kunstacademies minder toegankelijk maken. Op de creacursus leer je tenminste hoe je “een gebakken eitje moet schilderen of een koe”. Kunst maken doe je dan maar in je vrije tijd.
  Weet deze minister echt niet wat kunst is en wat het van je vergt om zover te komen dat je werk die term verdient. Dan heb ik het nog niet eens over slechte, goede of topkunst.
  Iedereen die naar de kunstacademie gaat weet dat hij niet wordt opgeleid tot (top-)manager met een (top-)inkomen.
  De kunstenaar heeft de maatschappij heel veel te bieden, is het dan zo vreemd te verwachten dat de maatschappij iets over heeft voor kunst?

  Sociaal-democratie – laat me niet lachen.

  Hans de Vries

  maart 28, 2008 at 3:50 pm

 2. Ik moet mijn reactie (hierboven) wat nuanceren. Na het lezen van de andere persberichten (NRC en Volkskrant) komt een ander beeld naarvoren. De minister is zelf geen voorstander van strengere selectie aan de poort van de kunstacademies (?), maar wil er wel onderzoek naar laten doen. De stuitende opmerking dat een kunstenaar, als die niet kan rondkomen van zijn werk omdat het niet aansluit bij de vraag van het publiek, dan maar wat makkelijk toegankelijk werk moet gan maken, is bij sommige scribenten genuanceerder overgekomen. Al is het schoonmaken van wc’s vaak lucratiever dan het schilderen van koeien (zelfs als dat laatste uit overtuiging en met bezieling op een originele manier is gedaan). De strekking blijft:
  Als minister sta ik voor een kunstbeleid dat optimaal profiteert van al het goede dat ondanks alle ellende die kunstenaars moeten doormaken hier wordt geproduceerd. Maar ik weiger om een beleid te voeren waarin kunstenaars kunnen gedijen, kunnen overleven en zich ontwikkelen.

  Hans de Vries

  maart 29, 2008 at 9:59 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: