zonderkunstenaarsgeenkunst

Just another WordPress.com weblog

27 Volkskrant: Onderzoek strengere toelating academies. 28 maart 2008

leave a comment »

Onderzoek strengere toelating academies

Van onze verslaggever
gepubliceerd op 28 maart 2008

amsterdam – Minister van Cultuur Ronald Plasterk gaat onderzoeken of de Nederlandse kunstacademies een strenger toelatingsbeleid kunnen en moeten gaan voeren. Hij zegde de Kamer gisteren een brief toe over de mogelijkheden voor zo’n onderzoek tijdens een debat over de financiële positie van beeldend kunstenaars.

Jaarlijks studeren ongeveer 1.200 mensen af aan de kunstacademies. Dat vormt volgens de minister geen probleem, als de mensen die voor een kunstopleiding kiezen zich maar realiseren dat ze niet altijd met kunst vervaardigen hun geld kunnen verdienen. In dit geval vindt Plasterk dat het scheppen van een goed kunstklimaat van een andere orde is dan het verzorgen van een inkomen door kunstenaars te subsidiëren.

Hij benadrukte dat het de keuze van de kunstenaar zelf is om wel of geen rekening te houden met de markt: ‘Als ze niet kunnen rondkomen van scheppingen die ze zelf de moeite waard vinden, kunnen ze er ook voor kiezen om iets te schilderen omdat de mensen dat leuk vinden’.

Ook beloofde de Cultuurminister een onderzoek naar de vergoedingen die Nederlandse kunstenaars krijgen om in het buitenland te exposeren. In Groot-Brittannië bestaan er vaste tarieven voor artiesten die tentoonstellen, in Nederland niet. En dus kan elke (beginnende) kunstenaar subsidie aanvragen voor zijn of haar tentoonstelling in het buitenland.

Ongeacht de kwaliteit van het werk, vindt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Hij pleit voor loskoppeling van de kunstenaars van het ‘subsidie-infuus’. Ten Broeke noemde het aantal kunstenaars in Nederland op zichzelf geen probleem, maar wel als ze allemaal voor subsidie in aanmerking willen komen.

Written by zonderkunstenaarsgeenkunst

maart 28, 2008 bij 10:21 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: